10.12.21

75 років із часу заснування 

 Інституту філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України

У 2021 р. виповнюється 75 років з дня заснування Ін­ституту філософії імені Г.С. Сковороди Національної академії наук України, який було організовано відповідно до Постанови ЦК КП(б)У та Ради міністрів УРСР від 6 листопада 1946 року з метою дослідження актуальних проблем філософської науки.

За час свого існування інститут став центром філософських досліджень у нашій державі,  дійовим координатором розвитку філо­софії та осередком підготовки кадрів з філософії найвищої кваліфікації для потреб академії наук та закладів вищої освіти країни.

Науковці інституту зробили значний внесок у розвиток філософської науки та філософської культури українського народу. Особли­во відомими є досягнення інституту в сфері філософської антропології та в галузі логіки, методології та філософії науки, у висвітленні історії української філосо­фії з найдавніших часів і до наших днів, філософії культури, етики та естетики, а також соціальної філософії та практичної філософії, релігієзнавства, історії зарубіжної філософії тощо. В інституті сфopмyвaлиcя і діють відомі у світі наукові школи в галузі логіки наукових досліджень і філософської антропології. Започаткований науковий напрям – переклад творчого надбання представників світової філософської думки, який набрав обертів в останні роки. Була розгорнута і забезпечена ор­ганізаційно та кадрово нова галузь соціогуманітарного знання – соціологія, що стало базою утворення в 1990 році окремого Інсти­туту соціології НАН України. Сформований і діє в наш час такий напрям наукового дослідження як релігієзнавство. З 2005 р. при Інституті працює «Вища школа філософії», завданням якої є проведення курсів підвищення кваліфікації для викладачів філософських дисциплін у вищих навчальних закладах України.

За наукові розробки вченим інституту були присуджені 2 Державні

премії України в галузі науки і техніки, 6 премій НАН України імені видатних вчених та 2 Національні премії України імені Тараса Шевченка.

В нових умовах незалежності та розбудови української дер­жави Інститут філософії істотно перебудував свою організаційну структуру та наукову тематику відповідно до сьогоднішніх вимог та світового рівня філософських розробок. Започатковані дослід­ження з нових наукових напрямів, які безпосередньо пов’язані з завданнями трансформації українського суспільства, національного та культурного відродження.

Зараз в інституті працює 95 науковців, з них 2 члена-кореспондента

НАН України, 30 докторів та 54 кандида­тів наук. При інституті працює 3 спеціалізовані вчені ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій з усіх філософських спеціальностей. Видаються наукові журнали: «Фі­лософська думка», періодичні збірники наукових праць: «Філософські діалоги», «Мультиверсум. Філософський альманах» та «Українське релігієзнавство», щорічники «Філософські обрії» (спільно з кафедрою філософії  Полтавського педагогічного інституту) та  «Релігійна свобода», часопис «Практична філософія» та науково-інформаційний щомісячник «Релігійна панорама».

Інститут є співзасновником наукових періодичних видань: спільно з Інститутом держави і права ім. В.М. Корецього НАН України засновано часопис «Проблеми філософії права», спільно із Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова та Інститутом політичних та етнонаціональних досліджень НАН України засновано часопис «Людина і політика», видрукувана десятитомна «Історія релігії в Україні».

Наукові досягнення вчених інституту широко відомі за кордо­ном. Наукові праці перекладено і видано багатьма мовами сві­ту, зокрема англійською, французькою та німецькою. Інститут має творчі зв’язки з зарубіжними вченими та науковими організаціями США, Англії, Франції, Німеччини, Росії, Білорусі, Польщі, Болгарії тощо. Науковці інституту обираються до складу зарубіжних академій,  зокрема,  3 науковці є дійсними членами Нью-Йоркської академії наук.

Інститут – організатор  багатьох міжнародних та всеукраїнських наукових форумів з обговорення та дослідження найважливіших проблем філософ­ської науки та сучасного суспільства.


Немає коментарів:

Дописати коментар