04.08.21

 

75 років із часу заснування Київського національного торгівельно-економічного університету (1946)

 Київський національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ)  вищий навчальний заклад Міністерства освіти і науки України в Києві.  Заснований як Київський філіал Всесоюзного заочного інституту радянської торгівлі в 1946 році. Знаходиться у Деснянському районі на території Лісового масиву між вулицями Кіото і Мілютенка.

В КНТЕУ навчається 36,600 тисяч студентів, у тому числі 13,5 тисяч за денною формою навчання. Підготовка фахівців здійснюється за 21 спеціальностями, 42 бакалаврськими (9 — англійською мовою викладання) і 56 магістерськими програмами, з яких 9 — англійською мовою викладання..

У фонді бібліотеки понад 1,200,000 одиниць зберігання. При університеті діє аспірантура і докторантура.

Історія Київського національного торговельно-економічного університету бере початок від Київського філіалу Всесоюзного заочного інституту радянської торгівлі, заснованого 1946 року. У зв'язку зі створенням у 1958 році Міністерства торгівлі УРСР та підпорядкуванням йому навчальних закладів, розташованих на території України, згідно з постановою Ради Міністрів УРСР № 50 від 14 січня 1959 році Київський філіал Всесоюзного заочного інституту радянської торгівлі було підпорядковано Харківському інституту радянської торгівлі, в тому ж році — Донецькому інституту радянської торгівлі.

У вересні 1965 року директором філіалу призначено кандидата економічних наук Василя Задорожного. Заступником директора став кандидат економічних наук Олексій Колчигін. Нагальна потреба в кадрах вищої кваліфікації для галузі торгівлі сприяла створенню на базі філіалу самостійного вищого навчального закладу. Постановою Ради Міністрів УРСР № 195 від 4 березня 1966 року на базі Київського філіалу Донецького інституту радянської торгівлі створено Київський торгово-економічний інститут, до складу якого увійшли Одеський і Чернівецький філіали. У складі інституту почали діяти 4 факультети: торговий, економічний, технологічний та підвищення кваліфікації.

У жовтні 1966 року ректором КТЕІ призначено кандидата філософських наук Тамару Скирду. За її ініціативою включено до плану будівництва і споруджено інститутський комплекс у складі навчально-лабораторного корпусу, гуртожитків, комбінату харчування, актової зали. Провідними науково-педагогічними кадрами стали Лев Безпалий, Василь Горєлкін, Володимир Іваницький, Михайло Мельман, Олексій Колчигін, Ганна Рудавська та інші. На викладацьку роботу в інститут пререйшли з Українського науково-дослідного інституту торгівлі та громадського харчування Міністерства торгівлі СРСР. Для забезпечення навчального процесу висококваліфікованими кадрами-педагогами було створено аспірантуру, спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій.

У 19861987 роках на посаді ректора працював доктор економічних наук, професор Іван Майборода, у 19881990 роках — кандидат економічних наук, професор Віктор Невесенко. У листопаді 1991 року на посаду ректора призначено Анатолія Мазаракі.

Постановою Кабінету Міністрів України № 542 від 29 серпня 1994 перетворений у Київський державний торговельно-економічний університет.

У квітні 1994 року інститут отримав найвищий IV рівень акредитації. У серпні 1994 року на базі Київського торгово-економічного інституту створено Київський державний торговельно-економічний університет. Указом Президента України № 1059/2000 від 11 вересня 2000 року[6] університету надано статус національного.

Згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 р. № 1223-р. «Про реорганізацію Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі»[7] та Наказу МОН України від 17.12.2015 № 1309 «Про реорганізацію Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі»[8] Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі приєднано до Київського національного торговельно-економічного університету з утворенням на його базі структурного підрозділу Університету.

У 2012 році КНТЕУ ввійшов в п'ятірку найбільш популярних ВНЗ України[25].

Навчання в університеті здійснюється за 16 спеціальностями, 42 бакалаврськими та 47 магістерськими програмами, з яких 9 — англомовні.

До складу університету, крім базового закладу, входять 6 навчальних інститутів, 9 коледжів і 2 вищих комерційних училища, розташованих у Києві, Харкові, Вінниці, Чернівцях, Хмельницькому, Ужгороді, Коломиї, Бурштині, Житомирі, Одесі.

Університет — член престижних міжнародних організацій: Міжнародної асоціації університетів, Університетської Агенції Франкофонії, Міжнародного товариства товарознавців і технологів, Асоціації передових університетських вищих шкіл бізнесу, Міжнародної асоціації вищих і середніх спеціальних навчальних закладів торгівлі та споживчої кооперації, Всесвітньої асоціації рекреації та відпочинку. Встановлені та підтримуються творчі зв'язки з понад 100 вищими навчальними закладами, міжнародними центрами та установами з більш ніж 30 країнами світу. Здійснюється обмін викладачами, студентами, виконуються міжнародні проекти стосовно інтеграції вищої освіти, вдосконалення освітніх програм різних ступенів підготовки та перепідготовки спеціалістів.

Міжнародна співпраця університету із численними міжнародними партнерами сприяє всебічному розвиткові студентства та їх навчання за кордоном.

Немає коментарів:

Дописати коментар