04.04.22

Місто Буськ з висоти пташиного польоту

925 років із часу першої писемної згадки

             про місто Буськ (1097)



Буський район розміщений на північному сході від м. Львова (за 51 км. від нього). Площа району 856 кв. км. 83 населених пункти (1 місто, 2 селища, 80 сіл) входять до складу міської (Буської), двох селищних (Краснянської, Олеської) та 24 сільських рад. Місто Буськ (старовинна назва Бужськ) - районний центр, знаходиться за 51 км від м. Львова, уздовж сучасної автостради Київ-Чоп. Станом на 01.01.2001р. проживало 8500 осіб.

Про Буськ як першу письмову згадку йдеться у літописній оповіді "Повість минулих літ" (1097р.). Місто згадується як таке, що вже існувало. Від цього часу і до кінця ХІІ ст. місто перебувало в руках різних господарів. У ХІІІ ст. добре укріплене місто-фортеця Буськ відіграло роль форпосту на кордоні Волинського, а згодом і Галицько-Волинського князівств. У другій половині ХІV ст. місто, як і вся Галицька земля, опинилося під владою Польщі.

На початку XV ст. воно стало важливим торговим і ремісничим центром. Уже в 1411р. Буськ одним із перших в Галичині отримав Магдебурзьке право. Невід'ємним атрибутом міського самоуправління став герб міста, на якому зображено бузька (лелеку). Цей птах був найпопулярніший і тому почав символізувати цей край.

Будучи розміщеним неподалік Чорного шляху, яким татари здійснювали грабіжницькі напади на Україну, Буськ почав зростати як оборонний центр уже з 1-ої половини XV ст. Вигідне розташування в значній мірі сприяло швидкому його відродженню. У 1539-1641рр. з`явилась перша папірня, на папері якої надруковано "Острозьку Біблію" (1581р.) Івана Федоровича (Федорова). У 1746р. вже діяв цех різників, засновано було цех ткачів. У наступному столітті - цехи кушнірський, кравецький, пивоварний.

Культурно-національному відродженню сприяло Буське Миколаївське братство, яке виступало проти обмежень польських феодалів. У 1722р. після першого поділу Польщі, Буськ опинився під владою Австрії, під якою перебував аж до розпаду Австро-Угорської Імперії в 1918р. З 1919 по 1939 Буськ як і вся Західна Україна перебував під владою Польщі. У вересні 1941р. місто стало радянським, органи влади націоналізували підприємства, конфіскували поміщицькі землі. 1 липня 1941р. місто захопили німецькі війська, які завдали Буську великих збитків. 18 липня 1944р. радянські війська знову увійшли в Буськ. Почалась відбудова зруйнованого міста. Водночас репресії і арешти тих, хто підтримував визвольну боротьбу УПА. У повоєнні роки адміністративний статус Буська сприяв (хоч і незначному) його розвитку. Так, в 1963р. район був ліквідований. У кінці 1966р. Буський район почав заново функціонувати.
Діма Новосад

Немає коментарів:

Дописати коментар